Tillbaka till huvudsidan
Tidigare program
Nedan beskrivs det innevarande årets samt förra årets genomförda program. Ytterligare program som genomförts finns redovisade i Verksamhetsberättelser från 2003 och framåt.
Genomförda program 2023
Astrid Lindgren och Det svenska filmmanusets historia
Astrid Lindgren är världsberömd för sina barnböcker men få är medvetna om att hon också skrev närmare trettio filmmanus och var en tidig pionjär inom det transmediala berättandet. Hennes rika och mångåriga manusliv bjuder på allt från sorglustiga som berättartekniska överraskningar.
Föreläsningen bygger på boken Det svenska filmmanusets historia av Kjell Sundstedt och Johanna Forsman. Boken skildrar en yrkeskårs framgångar och vedermödor under hundra år, från 1912 till idag, genom att följa sju yrkeskvinnor.
Medverkande:
Kjell Sundstedt är manusförfattare, författare och regissör. Johanna Forsman har arbetat med text och research för film, teater, litteratur och transmedia.
Programmet ägde rum den 17 januari. Salen i Oskarshemmet i Stockholm var fullsatt av engagerade medlemmar. Det var fri entré och Sällskapet bjöd på dryck med tilltugg.
Genomförda program 2022
En kväll om Astrid Lindgren och Lennart Hellsing
I samarbete med Lennart Hellsing-sällskapet bjöd vi in till ett program om två av våra mest älskade författare, Astrid Lindgren och Lennart Hellsing. Hur såg Astrid Lindgrens och Lennart Hellsings relation ut? Vi fick veta mer om deras verksamheter som författare och förläggare/kritiker och om Astrid Lindgrens arbete i Samfundet De Nio där hon nominerade Lennart Hellsing till flera priser. Plus mycket annat vi inte visste. I entréavgiften ingick ett glas vin/alkoholfritt och en ordentlig smörgås.
Medverkande:
Lena Kåreland, författare, prof. em.
Kjell Bohlund, författare, fd förlagschef Rabén&Sjögren
Jonas Ellerström, författare, förläggare, ledamot av Samfundet De Nio
Tid: Onsdag 7 december kl. 18.00
Plats: Norstedts Café, Tryckerigatan 1, Riddarholmen
Kostnad: 150:-
Hemma hos Astrid Lindgren - Livet på Dalagatan 46.
Många medlemmar kom och lyssnade när vi presenterade Årets medlemsbok. Intresset var så stort så vi hade programmet två kvällar i rad, den 22 och 23 november kl 18.00 på Rigagatan 3 i Stockholm.
Hemma hos Astrid Lindgren som årets bok heter (med undertitel Livet på Dalagatan 46) skildrar AstridLindgrens vardagsliv i hennes vardagsmiljö. Boken handlar om de 60 åren på Dalagatan, om familjen, inredning, mat, läsning, högtider, kärringluncher och mycket mer.
Även de som besökt lägenheten kommer att hitta mycket nytt och tidigare okänt om Astrid Lindgrens liv.
Boken författare Kjell Bohlund, Lennart Svahn och Lena Törnqvist berättade engagerat om arbetet med medlemsboken Hemma hos Astrid Lindgren.
Det var fri entré, endast för medlemmar. Vi bjöd på tilltugg och ett glas vin/alkoholfritt.
I Astrid Lindgrens fotspår
Tisdagen den 11 oktober samlades drygt femtio medlemmar i Norstedts lokaler på Riddarholmen i Stockholm för att lyssna på ett samtal mellan barnboksförfattarna Mats Strandberg och Ylva Karlsson. Moderator var Yukiko Duke, översättare och journalist. Pratstunden handlade om vad Astrid Lindgren betytt och fortfarande betyder för barnboksförfattare. Medlemmarna bjöds på lite vin och snacks, vilket mottogs med förtjusning.
Efter en timmes trevligt samtal var författarna eniga om att Astrid Lindgren inte är rädd för att använda svåra ord och långa meningar. Och att Astrid Lindgrens böcker kommer att stå sig många generationer framöver. Läs artikeln i sin helhet i nästa nummer av Astrid Lindgrens medlemsblad.
Astrid Lindgren och Samfundet De Nio
Författaren, översättaren och förläggaren Jonas Ellerström berättade utifrån förra årets medlemsbok, Med tri raske skutt, om Astrid Lindgrens tid som ledamot och ordförande i Samfundet De Nio.
Programmet ägde rum på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Inträdet var 100:- och ville man ha smörgåstårta och ett glas vin kostade det 175:-. Ett 20-tal deltagare kom och många uttryckte att det var en fantastisk kväll.
Årsmöte och middag den 21 maj
Astrid Lindgren-sällskapet har nu funnits i 20 år. Vi ville fira det med ett extra festligt årsmöte med jubileumsmiddag och underhållning på Kristinehovs malmgård i Stockholm. Vi bjöd därför in till middag i anslutning till årsmötet, vilket hörsammades av drygt 80 medlemmar. Drink, en klassisk buffé, 2 glas vin eller annan dryck, dessert och kaffe serverades.
Till kaffet sjöng och berättade Kristina Ruhnström (brorsbarnbarn till Astrid Lindgren). För middagen betalade deltagarna ett subventionerat pris om 200:-.
Program
16.30 Årsmötesförhandlingar. Bl a omvaldes vår ordförande Viveca Ekelund och två nya medlemmar tog plats i styrelsen. Protokoll från årsmötet kommer publiceras när det är justerat.
17.30 Krumelurer och klenodier: Astrid Lindgren som sekreterare och stenograf. Fil.dr Malin Nauwerck berättade om arbetet med att tyda
Astrid Lindgrens stenografblock.
18.30 Drink serverades utomhus
19.00 Middag
20.30 Astridsånger - skillingtryck och Näsvisor - om sångerna i Astrid Lindgrens liv och verk. Kristina Ruhnström berättade och sjöng, ackompanjerad av pianist Lina Hultgren.
Astrid Lindgren och filmen
Mats Rohdin, fil.dr i filmvetenskap, föreläste om Astrid Lindgren - Sveriges mest filmade författare.
Film spelade en central roll i Astrid Lindgrens liv under hela 1900-talet. Barndomens besök på biograferna Star och National i Vimmerby blev början på en livslång förbindelse med det mytomspunna filmmediet.
Mats Rohdin har forskat kring Astrid Lindgrens förhållande till film och andra medier med särskilt fokus på perioden innan samarbetet med Olle Hellbom startade mitten på 1950-talet. Här tog han med oss på en resa genom historien med hjälp av såväl filmklipp och bilder, som manuskript, pressklipp och brev.
Tid: den 28 april kl 18.00
Plats: biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm
Fritt inträde för medlemmar. Man fick gärna ta med sig en gäst.
Att illustrera Astrid Lindgren
På senare tid har det kommit utgåvor av Astrid Lindgrens klassiska texter, med helt nya illustrationer. Två som uppmärksammats är Maria Nilsson Thore som illustrerat de vackra bilderböckerna om Saltkråkan och Fabian Göransson som snillrikt illustrerat Pippi på rymmen. Hur går man tillväga när man illustrerar ett universum som inga läsare redan har en tydlig bild av? Hur förhåller man sig till tidigare visuella uttryck och hur pass mycket vågar man bryta mot bildtraditioner?
Detta diskuterades på Göteborgs Litteraturhus den 10 februari. Maria Nilsson Thore och Fabian Göransson samtalade med Erik Titusson. Arrangemanget genomfördes i samarbete med Barnboksbildens vänner och lockade ca 50 besökare. Kvällen avslutades med boklotteri och vickning.
Att illustrera Astrid Lindgren
Erik Titusson samtalade med Maria Nilsson Thore och Fabian Göranson
Tisdagen den 15 mars 2022 på kl. Norstedts förlag, Tryckerigatan 4, Riddarholmen i Stockholm
Det var samma programinnehåll som tidigare program i Göteborg. Erik samtalade som vanligt avslappnat och med stor kunskap om illustrationer och teknik med Maria och Fabian som berättade hur de tänkt när de accepterade uppdraget att ta sig an nytolkningar i form av bilder av ikoner som Pippi, Tjorven, Pelle och Stina. Bildspel visades under samtalet. Lärorikt och intressant även för den som inte har djupare kunskaper om illustrationer, färger och teknik. Maria avslöjade att hon nu håller på med fjärde boken om Saltkråkan. 40-50 personer lyssnade engagerat under den trevliga kvällen
Genomförda program 2021
Pga Corona-pandemin har nästan alla program varit inställda under 2021. Dock genomfördes ett program i december - se nedan. Visningarna av Astrid Lindgrens lägenhet på Dalagatan har också varit inställda och kommer vara så ännu ett tag, men nu pga stambyte mm i fastigheten. Hela året har vi erbjudit guidade stadsvandringar i Astrid Lindgrens fotspår i Vasastan i Stockholm och det fortsätter vi med. Läs mer: Boka visning
Årets medlemsbok Med tri raske skutt - Astrid Lindgren och Samfundet De Nio presenteras den 8 december
Astrid Lindgren efterträdde Olle Holmberg på stol nr 1 i Samfundet De Nio år 1973. Jonas Ellerström, författare, förläggare och ledamot av Samfundet De Nio, och Åsa Warnqvist, docent i litteraturvetenskap och chef för Svenska barnboksinstitutet, har skrivit om hennes tid och verksamhet i samfundet. I samarbete med Samfundet De Nio bjuder vi nu in till presentation och samtal med författarna
Tid och plats: Onsdag den 8 december kl 18.00 på Villagatan 14 i Stockholm.
Evenemanget var kostnadsfritt och reserverat för medlemmar. Vi bjöd på ett glas vin/alkoholfritt alternativ.