Tillbaka till huvudsidan

Siljan runt 2017

Högst upp i Tällberg ligger Villa Långbers med vidsträckt utsikt över Siljan. Här tillbringade Astrid Lindgren många vintrar under 50-, 60- och 70-talet och hit gick sällskapets medlemsresa 2017. 

Astrid Lindgren kom hit första gången i början av 50-talet. Hon återvände minst en vecka varje år, oftast på vintern, för att skriva och åka skidor. På 60-talet var hon här med barnbarnen på sportlovet, en årlig tradition som upphörde när barnbarnen ville ha lite högre backar att åka i. Andra gånger åkte hon hit ensam för att skriva, så som hon skriver i ett brev till Louise Hartung i mars 1962:

” … jag kom i går till det här stilla vita ljuvliga ställe. Jag talar inte vid en människa, sitter ensam vid ett litet bord, åker ensam skidor och hoppas en morgon få känna att ”es denkt in mir”. Jag får te och rostat bröd på sängen och ligger hela förmiddan och skriver, sen står jag upp, äter lunch, ger mig ut, kommer hem, äter apelsiner, ligger på sängen och läser, har litet huvudvärk, äter middag, går upp på mitt rum, skriver lite, läser lite och sover mycket. Där har du hela programmet.”

Men när vi, 31 förväntansfull medlemmar, anlände den 1 september möttes vi av strålande sensommarsol över Tällbergs rödmålade timrade hus, gröna gräsmattor och vackra gärdesgårdar.

Lördagmorgon startade vi turen runt Siljan med ett första stopp i Nusnäs där de världsberömda dalahästarna tillverkas. Förr satt karlarna som arbetade i skogen på kvällarna i skogskojan och täljde trähästar som de tog hem till barnen. Under 1800-talet började man måla hästarna i fina mönster och färger hämtade från de traditionella dalmålningarna.. Och 1928 startade bröderna Nils och Jannes Olsson i Nusnäs den första tillverkning av dalahästar för försäljning. Vi besökte fabriken och fick följa hela processen från en grovt maskinsågad träform till färdig häst med handmålat mönster. 

Därefter fortsatte vi till Emma och Anders Zorns mäktiga hem Zorngården i Mora. Den har varit museum i 75 år, men de välbevarade miljöerna och de dukade borden gör det lätt att föreställa sig det livliga sällskapsliv som fördes här med gäster som Prins Eugen, Bruno Liljefors och Carla och Karin Larsson.  Zornmuseet bredvid gården har världens största samling verk av Anders Zorn, en av vårt lands mest framgångsrika konstnärer.

Den fortsatta färden runt Siljan tog oss till Leksand och Hildasholm.  Axel Munthe gifte sig 1907 med Hilda Pennington Mellor i London och tog med henne till Dalarna på bröllopsresa. Hon förälskade sig i landskapet och Axel Munthe lät bygga ett ståtligt sommarhem åt dem vid stranden i Leksand. Tre år senare var Stengården, som huset kallades, klart och paret och deras två små söner flyttade in. Hilda anlade flera vackra och originella trädgårdar runt huset. Paret separerade 1919, men Hilda och sönerna fortsatte att åka hit på somrarna. När Hilda dog 1967 döpte sönerna om gården till Hildasholm och på 70-talet öppnades huset för visningar och 1988 förklarades det som byggnadsminne.

På söndagen for vi åter mot Leksand och tonsättaren Hugo Alfvéns hem i Tibble., där han
bosatte sig permanent 1945 med sin andra hustru Karin Wessberg.  Gården var resultatet av en nationalinsamling till hans sjuttioårsdag 1942. Med sin första hustru Marie Kröyer hade han haft ett hem i Tällberg, som han förlorade vid parets skilsmässa 1936.. På Alfvéngården i Tibble bodde han till sin död 1960, då med sin tredje hustru Anna Lund.  Gården öppnades för allmänheten 1962 och här finns mycket möbler, tavlor och annat som kommer från Hugo Alfvéns många olika hem i Uppsala, Skagen och Tällberg. I den stora arbetsrummet står bl a hans stora Steinway-flygel.

De fjärde och sista konstnärshemmet vi fick en guidad tur i var Carl Larsson-gården i Sundborn. Karin och Carl Larsson fick Hyttstugan av Karins far 1988 och tillsammans förvandlade de den till ett av Sveriges allra mest berömda konstnärshem.